Hartvig Kristian´s Lutefisk

Når "Gammel-Hartvig" reiste rundt oppstod ideen om tørrfisk i spann. Dette for å kunne lage lutefisk både når han var i Oslo eller hos gjester som ikke hadde samme mulighetene til å vanne ut og lute som det var på fabrikken. Måten vi lager og pakker på er den samme idag som det har vært i flere tiår.

Siden 70-tallet har vi solgt tørrfisk i spann til kunder som vil lage egen lutefisk

Oppskriften som han brukte er den samme som vi bruker fremdeles;
Banket tørrfisk bløtes i kaldt vann i ca 1 døgn.
Original (ubanket filet) bløtes i kaldt vann i ca 4 døgn.

Vannet bør være rennende eller skiftes minst to ganger i døgnet. Fisken er nå klar til å brukes til vanlig matlaging - for lutefisk følg oppskriften videre under:

Lake
Lag lake av vann og kaustisk soda i forholdet 50 gram soda til 7 liter vann. 
Den oppbløtte fisken skal ligge i laken i ca 1 døgn. Etterpå vannes fisken ut i kaldt og helst rennende vann i ca 2 døgn. Deretter er fisken klar for tilberedning eller fryses.

Steking i ovn
Salt fisken godt ca to timer før steking. Legg et kaldt og vått kjøkkenhånkle over fisken og dekk med aluminiumsfolie. Stek ca 50 minutter på 200 grader

 

Som tilbehør bruker vi moste selskapserter med sjalottløk og baconfett, mandelpoteter og bacon. Ved siden av står alltid sennep, brunost og sirup, brukes etter hva man foretrekker.

5 kommentar

  • Har brukt denne oppskriften flere ganger og den kan anbefales.
    Med hjemmelaget bacon har den blitt en suksess blant mine «lutefiskvenner».

    Roar Skånøy 29.12.2022

    Roar Skånøy
  • Hvor mye skal fisken svelle før luting????

    Terje Nøkleby
  • Pappa (Hartvig ) var flink med lutefisk. Men han mente at den “gule” fisken hadde bedre smak enn den hvite. Og mamma (Mabel) var nøye med tilbehøret ertestuing. og “saus” Det måtte være GUL ertestuing. Og det måtte være RIBBEFETT. "Smag og behag ……………

    gro lindseth
  • Har laga lutefisk til eige bruk og i seinare år til eigne born. Når vår faste tørrfiskleverandør gjennom 40 år frå Vesterålen gav seg bestilte eg tørfisk frå Sverdrup. Brukte oppskrifta til “gammel-Hartvig” som gav eit særdeles godt og velsmakende resultat. Kan anbefales alle lutefiskelskere…

    Tony Lillefosse
  • Har brukt denne oppskrift til tilberedning av lutefisk i 45 år. (bruker tradisjonell ertestuning)
    Ubetinget suksess.
    Tørfisken fra Sverdrup er som Freia Melkesjokolade " Ingen over, ingen ved siden"

    Leif Kristian Larsen

Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Norsk nb