Hartvig Kristian´s Lutefisk

Når "Gammel-Hartvig" reiste rundt oppstod ideen om tørrfisk i spann. Dette for å kunne lage lutefisk både når han var i Oslo eller hos gjester som ikke hadde samme mulighetene til å vanne ut og lute som det var på fabrikken. Måten vi lager og pakker på er den samme idag som det har vært i flere tiår.

Oppskriften som han brukte er den samme som vi bruker fremdeles;
Banket tørrfisk bløtes i kaldt vann i ca 1 døgn.
Original (ubanket filet) bløtes i kaldt vann i ca 4 døgn.

Vannet bør være rennende eller skiftes minst to ganger i døgnet. Fisken er nå klar til å brukes til vanlig matlaging - for lutefisk følg oppskriften videre under:

Lake
Lag lake av vann og kaustisk soda i forholdet 50 gram soda til 7 liter vann. 
Den oppbløtte fisken skal ligge i laken i ca 1 døgn. Etterpå vannes fisken ut i kaldt og helst rennende vann i ca 2 døgn. Deretter er fisken klar for tilberedning eller fryses.

Som tilbehør bruker vi moste selskapserter med sjalottløk og baconfett, mandelpoteter og bacon. Ved siden av står alltid sennep, brunost og sirup, brukes etter hva man foretrekker.

Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Norsk nb