Hartvig Kristian´s Lutefisk

Når "Gammel-Hartvig" reiste rundt oppstod ideen om tørrfisk i spann. Dette for å kunne lage lutefisk både når han var i Oslo eller hos gjester som ikke hadde samme mulighetene til å vanne ut og lute som det var på fabrikken. Måten vi lager og pakker på er den samme idag som det har vært i flere tiår.

Siden 70-tallet har vi solgt tørrfisk i spann til kunder som vil lage egen lutefisk

Oppskriften som han brukte er den samme som vi bruker fremdeles;
Banket tørrfisk bløtes i kaldt vann i ca 1 døgn.
Original (ubanket filet) bløtes i kaldt vann i ca 4 døgn.

Vannet bør være rennende eller skiftes minst to ganger i døgnet. Fisken er nå klar til å brukes til vanlig matlaging - for lutefisk følg oppskriften videre under:

Lake
Lag lake av vann og kaustisk soda i forholdet 50 gram soda til 7 liter vann. 
Den oppbløtte fisken skal ligge i laken i ca 1 døgn. Etterpå vannes fisken ut i kaldt og helst rennende vann i ca 2 døgn. Deretter er fisken klar for tilberedning eller fryses.

Som tilbehør bruker vi moste selskapserter med sjalottløk og baconfett, mandelpoteter og bacon. Ved siden av står alltid sennep, brunost og sirup, brukes etter hva man foretrekker.

2 kommentar

  • Har laga lutefisk til eige bruk og i seinare år til eigne born. Når vår faste tørrfiskleverandør gjennom 40 år frå Vesterålen gav seg bestilte eg tørfisk frå Sverdrup. Brukte oppskrifta til “gammel-Hartvig” som gav eit særdeles godt og velsmakende resultat. Kan anbefales alle lutefiskelskere…

    Tony Lillefosse
  • Har brukt denne oppskrift til tilberedning av lutefisk i 45 år. (bruker tradisjonell ertestuning)
    Ubetinget suksess.
    Tørfisken fra Sverdrup er som Freia Melkesjokolade " Ingen over, ingen ved siden"

    Leif Kristian Larsen

Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Norsk nb