Kok grønne erter og sil av. Til 1 pakke tilsetter eg 1 stor ss smør 1/2 ts salt og litt grovkverna pepper. Kjør dette til ein pure med stavmikser.
Lag aioli eller bruk ferdig og sull potetkulene forsiktig i litt aioli og finkutta gressløk. Server gjerne meir aioli ved siden.
Posjer eit egg.
Då har du ein fantastisk Stockfishbowl som består av potetkuler med aioli og gressløk, ertepuré, grilla stokkfisk, bacon og eit posjert egg ✨
Då håper eg maten smaker ✨
Her er oppskriften hentet fra hennes konto -
Dette er ein fantastisk gøy måte å bruke tørrfisk eller stokkfisk 👌 Bolinhos er ein Porturisisk rett som serveres både som forrett og hovedrett. Den er og eit kjempefint innslag på eit tapasbord 👌
Bolinhos;
400 gr utvanna tørrfisk
400 gr mandelpotet
1 finhakka løk
2 ss finhakka persille
1 ts revet sitronskall
1 egg
2 ss potetmjøl
1/2 ts pepper
1/4 ts kajenne
1 ts salt
Kok fisken og potetene og smuldre dette til ein fin masse. Bland så inn alle ingrediensene og form så små baller. Rull desse i griljermjøl og friter i olje.
Server på syrleg og sprø agurkspaghetti med litt chillimajo under 👌
Kos deg 😉
2 middels store løk
ca 800 gram utvannet tørrfisk
400 gram lasagneplater
1 liter helmelk
1,5 liter bechamel
4 spiseskjeer smør
4 spiseskjeer mel
100 gram parmesan
salt og pepper
Løk hakkes og karamelliseres i en gryte, tilsett tørrfisk i biter og fyll på med melk så det dekker blandingen. Dette skal kokes på lav temperatur i ca 2,5 time.
Smelt smør og ta kasserollen av platen, tilsett mel og rør godt. Bruk melken fra tørrfiskkokingen for å blande ut sausen. Tilsett mer melk om nødvendig. Spe i 50-80 gram parmesan når sausen er ferdig og bland forsiktig. Bland i tørrfiskblandingen og legg lag på lag med tørrfisk og lasagneplater i en ildfast form, avslutt med et lag parmesan på toppen.
Stekes på 180 grader i 20-30 minutter til den har fått en gylden farge på toppen.
Server med en frisk salat og ferskt brød.
Tørk av den utvannende tørrfisken med kjøkkenpapir og skjær den opp i passelige biter, krydre med salt og pepper.
Frityrrøre:
240 gram hvetemel
1 ts salt
3 ts bakepulver
2,5 dl kaldt vann
Bland først sammen de tørre ingrediensene og tilsett kaldt vann. La hvile i kjøleskap i 20 minutter.
Skjær opp potet i båter, ha på olje og krydre med salt og pepper. Stekes i 40 minutter på 180 grader.
Varm frityrolje i en gryte eller frityrkoker til ca 160 grader.
Dypp fiskebitene i frityrolje og stek til de er gyldne.
Ertepurè:
Sjalottløk, finhakket
Frosne erter eller selskapserter
Salt og pepper
Stek løken i litt smør og tilsett erter. Erter skal være gjennomvarme.
Mos med stavmikser.
Server med tartarsaur, aioli eller remulade.
Vel bekomme!
]]>
Oppskriften som han brukte er den samme som vi bruker fremdeles;
Banket tørrfisk bløtes i kaldt vann i ca 1 døgn.
Original (ubanket filet) bløtes i kaldt vann i ca 4 døgn.
Vannet bør være rennende eller skiftes minst to ganger i døgnet. Fisken er nå klar til å brukes til vanlig matlaging - for lutefisk følg oppskriften videre under:
Lake
Lag lake av vann og kaustisk soda i forholdet 50 gram soda til 7 liter vann.
Den oppbløtte fisken skal ligge i laken i ca 1 døgn. Etterpå vannes fisken ut i kaldt og helst rennende vann i ca 2 døgn. Deretter er fisken klar for tilberedning eller fryses.
Steking i ovn
Salt fisken godt ca to timer før steking. Legg et kaldt og vått kjøkkenhånkle over fisken og dekk med aluminiumsfolie. Stek ca 50 minutter på 200 grader
Som tilbehør bruker vi moste selskapserter med sjalottløk og baconfett, mandelpoteter og bacon. Ved siden av står alltid sennep, brunost og sirup, brukes etter hva man foretrekker.
]]>Til 4 porsjoner
400g utvannet tørrfisk
400g mandelpotet
1 finhakket løk
2 ss finhakket frisk persille, både blad og kruspersille kan brukes
2 ss revet sitronskall
1 egg
2 ss potetmel
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2 dl griljermer
5 dl olje til steking
1-2 fedd hvitløk
Slik gjør du
1. kok opp lettsaltet vann og legg i tørrfisken. Senk varmen og la den trekke 5-7 minutter avhengig av tykkelsen.
2. Skrell poteter og del dem i biter. Kok potetene helt møre i usaltet vann.
3. Finhakk løk, hvitløk og persille.
4. Ta fisken ut av vannet og la den bli så kald at du klarer å håndtere den med fingrene. Riv den i småbiter og fjern eventuelle bein.
5. Hell kokevannet av potetene og da dem dampe seg tørre.
6. Form små boller på størrelse med en iskule og rull dem i griljermel til de er helt dekket. Sett bollene kaldt til de skal frityrstekes.
7. Varm oljen i en vid kjele. Du kan sjekke om oljen er varm nok ved å ta en tresleiv og se om det bobler når treverket er i oljen.
8. Stekk bollene i omganger til de har en gylden farge. La overflødig olje renne av på papir.
Serveres med en god dipsaus som aioli eller sursøt saus.
3-400 gram tørrfisk per pers
3-400 gram potet i skiver per pers
Olivenolje
Pinjekjerner
Steinfrie grønne oliven
Gul løk
1 boks tomatpuré
Kapers (valgfritt)
Ansjos (valgfritt)
Ha olivenolje i en stor kasserolle. Når den er varm, surr løken og legg potet i skiver så det dekker hele bunnen. Hell over vann så det dekker potetene.
Når potetene er halvkokte, tilsett tomatpuré og tørrfisk i biter.
Ha over oliven, kapers og ansjos og la det koke til poteten er ferdig
Anrett med pinjekjerner og nyt!
PS; ønsker du litt ekstra, så er det også godt med litt chili og hvitløk! 👌
I denne oppskriften har jeg brukt;
Ferdig-utvannet tørrfisk, trekt ca 10 min i lettsaltet vann
Vårløk
Oliven
Hvitløk
Cherrytomat
God olivenolje
Pinjekjerner
Litt flaksalt ved servering
Riv bare opp tørrfisken i passelige biter, og kutt passelig mengde med tomat, vårløk og hvitløk.
Du kan også lage din egen hvitløksolje, finhakk hvitløk og la den ligge i olivenolje en times tid - eller lag litt mye så har du olje klar til neste måltid.
Buon appetito😋
-Karen Marie Sverdrup
2 kg skrapet rogn og 4 spiseskjeer salt - settes i kjøleskap over natten.
Neste dag tilsettes:
1-2 ss røyksyre
2 ss salt
2 ss sukker
Smak til med pepper
Tilsett soyaolje etter behov.
Denne kan lett lages hjemme, lykke til!
]]>
1 kg hyse
5 ts salt
1,5 ts pepper
1,5 ts revet muskatnøtt
3 ss potetmel
1 løk
5 dl melk
Kjør sammen i kjøkkenmaskin til ønsket konsistens.
Serveres med valgfritt tilbehør, stekt spinat og potetmos for eksempel er kjempegodt til!
Denne oppskriften fikk vi av Line.
Damp eller trekk tørrfisken like lenge som fersk fisk, 10-15 minutter avhengig av tykkelsen. Bruk lettsaltet vann hvis du skal trekke den.
Gulrotstuing
Server med sprøstekt bacon - God middag!
]]>Ny oppskrift - Utvannet tørrfisk med risotto 😋
Lag risotto etter anvisning på pakken.
Vi tilsatte gulrot og vårløk i risottoen samtidig som vi trekte tørrfisken, ca 8 minutter før risen er ferdig.
Fisken skal trekke ca 8 minutter i lettsaltet vann, kortere tid om du har skjært fisken i mindre biter.
Når fisken er ferdig, tilsett parmesan i risottoen og bland godt.
Vi har her servert den med "Simply Seaweed" fra Lofoten Seaweed - spilte godt fram tørrfisksmaken! 🐟
God middag!
Hun dyppet først vaskede torsketunger i egg, for så å rulle dem i en blanding av griljermel, salt og pepper. De ble sprøstekt på pannen i rikelig med smør.
Fyll stekepannen med torsketunger, når de er ferdigstekt har du de i ovn på ca 180 grader for å holde dem varm.
Når alle tungene er stekt, smelt ca 100 gram smør uten å vaske pannen først. Så heller du ca en halv desiliter tørr sherry i pannen og lar alkoholen koke ut.
Server tungene med kokte mandelpoteter og en salat med oljebasert dressing og cherrytomater.
God middag!
]]>Denne ble servert med potetmos og guacamole med plommetomat. Hvitløksoljen ble selvfølgelig med, nydelig til tørrfisk.
Lyst å prøve denne selv?
Lag potetmos slik du foretrekker, denne er kun tilsatt salt, pepper, smør og melk.
Mos avokado, tilsett litt lime eller sitron, salt og pepper, og skjær små tomater i fire.
Fisken trekkes i ca 7 minutter i lettsaltet vann.
Finhakk hvitløk og bland med en god olivenolje (denne står seg godt i et par uker i lukket emballasje, og kan godt lages dagen før).
Pynt med litt persille, og du har en nydelig middag på 30 minutter!