Utvanning av tørrfisk og lutefisk

Lurer du på hvordan man lager lutefisk eller vanner ut tørrfisk? 
Vi tar det steg for steg:
Vi bruker her ubanket filet av tørrfisk.


Legg tørrfisken i en vask (her kan du bruke hva du vil, kar om du skal lage til mange, eller en bøtte som du setter i vasken.Alt etter hva som passer best for deg og ditt bruk)

Sett på rennende, kaldt vann. Det trenger ikke være mye trykk, men nok til at vannet blir sirkulert.

Hvis du ikke har mulighet til å ha det i rennende vann, så kan du bytte vann en gang for dag. Det er viktig at det er kaldt vann, helst under 8 grader. For å holde det kaldt kan du ha det på en bod eller ute på veranda om du ikke har mulighet til å ha det i rennende vann.

La fisken ligge i 3-4 dager, trenger kortere tid om vannet er 10-12 grader.
Siste natten legger du fisken i vann med masse is, det er nok at fisken er dekt i isvannet. Tørrfisken er nå klar til matlaging.

Skal du tilberede lutefisk?

Lag en lake av vann og kaustisk soda i forholdet 50 gram soda til 7 liter vann. Den utvannede fisken skal ligge i laken i ca 1 døgn. Etterpå vannes fisken ut i kaldt og helst rennende vann i ca 2 døgn.

Nå er det bare å tilberede!

Lutefisk

PS: Fisken kan godt fryses om du ønsker å nyte den på et senere tidspunkt.

Norsk nb