home Meny close
menu Meny

Om oss

H. Sverdrup As

Vi er en familiebedrift som driver produksjon av tørrfisk, saltfisk og ferskfisk.

Sverdrup-familien startet produksjon av fiskeprodukter på Reine allerede i 1874. I dag blir det drevet av fjerde og femte generasjon.

Hovedproduktet i dag er tørrfisk, men det har tidligere vært produsert både hermetikk, tran og filèt.

TØRRFISK: Tørrfisk blir produsert på samme måte idag som det ble gjort allerede under vikingetiden.
Torsken (Gadus Morhua), henges på tørk rundt omkring i fiskeværet i februar/mars og er tørr i juni. Den henges sløyd uten hode og er naturlig saltet fra havet.
Den tas da inn  på lager hvor den sorteres (vrakes) i over 20 forskjellige kvaliteter, og blir deretter pakket.
Tørrfisken selges til Italia, Nigeria, Kroatia, U.S. A og Norge (lutefisk) + noen andre mindre markeder.
Torsk, sei, brosme, lange og hyse kan tørkes til tørrfisk.

HODENE: Hodene til torsken tørkes på samme måte som fisken. Hodene selges til Nigeria, der de blir tilberedt på tradisjonell nigeriansk måte.

SALTFISK: Saltfisk er ofte torsk (Gadus Morhua) som er saltet i fersk tilstand. Saltfisken blir tørket industrielt før den sorteres og pakkes som klippfisk. De store markedene for saltfisk/klippfisk er Portugal, Brasil, Spania, Italia og noen flere mindre markeder. Tørking av saltfisk foregår for det meste i Møre og Romsdal.

Man kan også salte sei, brosme, lange og hyse.

KLIPPFISK: Tørket saltfisk. Det blir ikke produsert klippfisk her.

FERSK FISK: Alle fiskesorter som blir solgt fersk, ises i termokasser og selges rundt omkring i Europa.


Bedriften har de siste årene omsatt for ca 50-60 millioner kroner, hvorav ca. 60 prosent kommer fra eksport av tørrfisk. 

Du kan lese mer om familien Sverdrup her:
https://www.nfk.no/fylkesleksikon/innhold/kommuner/moskenes/reine.852082.aspx